Ceea ce numim “marketing si promovare online” astazi, maine se va numi pur si simplu “marketing”. Ceea ce astazi numim “vanzari si digital marketing” maine va insemna pur si simplu “gestionarea afacerii”. Schimbarile rapide din mediul online determina modificarea rapida a comportamentului consumatorilor si, implicit, nevoia de adaptabilitate a afacerilor la nevoile si tendintele pietei.
Un lucru este cert totusi. In viitor va fi din ce in ce mai greu pentru o afacere sa supravietuiasca si sa se dezvolte daca nu intelege importanta activitatii de marketing si a adaptabilitatii la tendintele mediului online ca factori decisivi pentru succes.
Marketingul online reprezinta astazi mai mult decat o modalitate de promovare, este o cultura de business, un “mindset” pentru antreprenori din toata lumea, pentru toate domeniile de activitate, fie ca ne referim la magazine online, depozite, firme de servicii.
Firma de promovare online, WebPassion.ro, a fost invitata si a participat, pentru al treilea an consecutiv, la Internet & Mobile World 2016 (IMM World), la Romexpro, Bucuresti. IMM World este cel mai mare eveniment B2B pentru solutii IT si digital marketing din Romania. Pe langa inspiratia deosebit de valoroasa pe care o poti castiga prin simpla participare la acest tip de eveniment, networking si acces la speackeri talentati cu experienta in managementul online si digital marketing, oameni cu personalitati de succes de la care avem ce invata, recomandam aceasta conferinta nu doar pentru pasionatii de IT si marketing digital, ci si pentru antreprenorii care doresc sa afle si sa tina pasul cu tendintele pietei, cu tendintele de consum si cum era aceasta digitala influenteaza si va continua sa influenteze modalitatea de management a afacerii si focus pentru business.
9 tendinte de marketing si promovare online ale afacerii in 2017:
1. Promovare online video, accent pe cresterea publicitatii video si promovarii Youtube Ads
Am scris, acum doi ani, un articol despre 5 tendinte pentru modalitatile de promovare si marketing online in 2015. Cresterea importantei elementelor vizuale si a reclamelor video era si atunci in trend. Publicitatea video pe Youtube si/ sau Facebook nu este neaparat un lucru nou, insa publicitatea video este un element foarte puternic de luat in calcul pentru anii urmatori. Am fost deja anuntati ca Google testeaza afisarea anunturilor de publicitate video in rezultatele cautarii (sursa: SearchEngineWatch).
In acest sens si pentru a veni in sprijinul clientilor nostri, am studiat, la randul nostru, si ne-am luat certificarea Google pentru publicitatea video si Youtube Ads. Examenul de certificare Google AdWords Video acopera concepte simple si avansate, inclusiv cele mai bune practici pentru crearea, gestionarea si optimizarea campaniilor de publicitate video de pe YouTube si de pe web. In plus, in urma obtinerii certificarii AdWords Mobile Advertising, Google ne-a premiat cu un Google Cardboard. Google Cardboard este o experienta de virtual reality (VR), care, am spune noi, pe cat este de distractiva, pe atat de concludenta pentru realitatea in care vor trai in viitor copii de astazi si nu numai.
De asemenea, am participat in perioada 2-4 noiembrie 2016, la Google Partner Academy, o sesiune de training organizata de Google pentru agentiile partenere, unde am discutat despre lansari si functionalitati noi in Google AdWords (AdWords Expanded Text Ads, Responsive Ads for Display, Device Bid Adjustments, Similar Audiences for Search), strategii avansate de optimizare campanii de promovare AdWords, automatizari si scripturi, despre publicitatea video pe Youtube, un workshop despre statistici, oportunitati si tendinte ale consumatorului in era dispozitivelor mobile, importanta optimizarii site-urilor pentru mobil (mobile friendly website) si publicitatea AdWords Mobile.
2. Cautarile si publicitatea pe mobil vor domina complet desktop-ul. Think “mobile first”
Anul acesta a fost unul cu crestere mare pentru cautarile si publicitatea pe mobil. Stiam deja ca un site mobile friendly este un factor important in optimizarea SEO. Google elimina treptat din primele pagini ale rezultatelor cautarii toate site-urile care nu sunt optimizate pentru mobil.
Prezenta si utilizarea intro masura tot mai mare a dispozitivelor mobile a dus la cresterea cautarilor pe mobil si scaderea cautarilor pe desktop. Daca privim aceasta tendinta, nu este greu sa ne dam seama ca viitorul si investitia inteligenta in campaniile de publicitate online se vor concentra pe / vor fi mobile internet marketing focused.
Cateva statistici despre cresterea importantei marketingului pe mobil (Source: Smart Insights):
- Peste 50% din cautarile Google provin din dispozitivele mobile
- 91% din utilizatorii folosesc Facebook (utilizatori cu activitate zilnica) de pe mobil
- 80% din veniturile din campaniile de publicitate Facebook provine din dispozitivele mobile
3. Mobile app sau site optimizat pentru mobil? Ce alegem in 2017?
Ca tendinta, 2017 va fi un an important in ceea ce priveste dezvoltarea aplicatiilor pentru mobil / mobile apps. O aplicatie mobila dedicata poate avea toate caracteristicile site-ului mobile optimised, intrun mod cat mai intuitiv, comod si usor accesibil.
In acest moment, parerea WebPassion, cel putin pentru piata din Romania, este ca vor mai trece cativa ani pana cand firmele vor incepe sa implementeze mobile apps ca strategie de marketing. In plus, consideram necesara crearea unei aplicatii mobile in special atunci cand aceasta poate oferi valoare aditionala utilizatorilor sai, de exemplu folosirea unei mobile app pentru implementarea unor programe de informare si fidelizare a clientilor actuali.
Nu are sens sa faceti o aplicatie mobila doar pentru a oferi exact aceleasi caracteristici pe care le are site-ul mobile friendly sau daca, dupa lansarea acesteia, nu intentionati sa alocati atat timp, cat si resurse pentru a creste interactivitatea utilizatorilor cu aplicatia mobila. La nivel international, statisticile spun ca aplicatiile mobile sunt adesea create de catre firmele cu grad ridicat de incredere in randul consumatorilor, companii al caror brand este cunoscut in piata si pentru care mobile app sunt utile si ofera valoare adaugata clientilor (ex: emag.ro, ING, Enel Energie SA, amazon.com, paypal.com, booking.com).
4. Publicitatea online va fi mai scumpa in 2017
Am asistat, in ultimii ani, la o crestere spectaculoasa a modalitatilor de promovare online. Competitia pentru publicitatea online si pentru afisarea site-ului in primele pagini ale rezultatelor cautarii Google va continua sa se extinda.
Cum astazi puterea internetului si valoarea pe care o poate aduce fiecarui tip de business este de necontestat, cererea pentru anunturile de publicitate online pe Google si nu numai creste, astfel incat ne asteptam si la o crestere pentru preturile promovarii online.
5. Algoritmul de cautare si ranking Google SEO va fi in continua schimbare
Algoritmii de ranking ai motorului de cautare Google si factorii cu influenta in optimizarea SEO vor fi intro continua schimbare. Odata cu cantitatea enorma de informatii adaugata pe internet in fiecare secunda, actualizarile algoritmului de ranking Google / Facebook vor fi un subiect de atentie si interes continuu pentru fiecare specialist de marketing online.
Ca element constant, cu efect pozitiv pentru optimizarea site-ului si rezultatele SEO, va incurajam sa puneti accent pe o strategie de marketing online axata pe identificarea si indeplinirea nevoilor audientei tinta. Veniti in ajutorul clientilor si a potentialilor clienti prin continut original si informativ.
6. SEO Copywriting, crearea de continut unic, de calitate si accentul pe “user experience” va fi cheia succesului online
Orice specialist de marketing va poate povesti despre puterea SEO copywriting, a scrierii de continut unic, de inalta calitate, targetat catre o audienta precisa si importanta imbunatatirii “user experience” in site.
“Content is still king” in aceeasi masura in care “Customer is king”, credem noi. Cu siguranta crearea de articole si scrierea de continut valoros, adaptat audientei de nisa va ramane, in 2017 si in anii urmatori, o parte esentiala a oricarei campanii de marketing online.
Concurenta pentru scrierea de continut de calitate, fie ca ne referim la articole de marketing education, scrierea de carti, ebooks sau crearea de video ads, va fi din ce in ce mai acerba. De asemenea, va exista o cerere mare pentru creatorii de continut/ texte de nisa, scriitori cu abilitati de SEO copywriting, cunostinte si experienta intrun anume domeniu de activitate.
Despre SEO copywriting si importanta mentinerii unui blog de business activ:
10 secrete de marketing pentru scrierea mesajelor de marketing si blog
Ghid practic pentru promovarea blogului
De ce ai nevoie de un blog de business activ pe site-ul tau
7. Extinderea folosirii aplicatiilor Ad Blockers
Din ce in ce mai multi utilizatori ai internetului folosesc “Ad Blockers” pentru a incerca sa evite publicitatea online agresiva. Pentru specialistii de marketing si companii, folosirea aplicatiilor Ad Blockers reprezinta o provocare si intriga la gasirea de variante alternative pentru targetarea aceastei audiente care a decis sa se ascunda si sa nu mai vizualizeze anunturile de publicitate online ale companiilor.
8. Digital transformation si Internet of Things (IoT)
Big Data ne ofera informatii utile pentru crearea unei strategii eficiente de marketing. Internet of Things (IoT) merge mai departe chiar de atat, masoara si ofera statistici privind comportamentul de consum al utilizatorului.
IoT este o aplicatie care ajuta la automatizarea, eficientizarea si securizarea activitatii si a proceselor existente la nivel de companie / orase. Atat afacerile, cat si utilizatorii vor continua sa beneficieze de extinderea platformelor IoT, aflate in continua dezvoltare. Pana in 2020 se estimeaza un numar de peste 50 billioane de senzori IoT si peste 200 billioane “Things” IoT pana in 2030. Platformele si aplicatiile IoT vor conduce, fara indoliala, la transformarea modelului actual de business.
9.Virtual reality (VR) ca strategie de marketing online
Ce parere ati avea daca, intro zi, magazinele online vor reusi sa ofere clientilor experienta virtual reality? Cu alte cuvinte, dupa ce veti accesa un website magazin online, va veti simti si va veti comporta in acelasi mod in care ati face-o in interiorul unui magazin fizic. Veti putea, de exemplu, sa probati diferite masuri si culori ale pantofilor preferati chiar de acasa, din fata calculatorului sau a telefonului mobil, fara a fi nevoiti sa mergeti in magazin, fara a intampina probabilitatea lipsei din stoc a masurii dvs. sau a culorii preferate. Cum ar schimba aceasta optiune modalitatea de promovare a magazinului online si care ar fi implicatiile, la modul general, pentru managementul afacerii?
Aceste tendinte de marketing online si dezvoltare a tehnologiilor digitale vor fi prezente nu doar in 2017, ci vor continua sa se dezvolte si in anii urmatori. Credem cu tarie ca intrun mediu atat de dinamic si schimbator precum cel al marketingului online de astazi, in care tehnologia digitala se dezvolta rapid, pentru supravietuirea si dezvoltarea unei afaceri de succes, este nevoie de un model de business agil, adaptabil si de o strategie de marketing inovativa.
Care sunt tendintele de marketing online pe care le observati in prezent sau la care va asteptati in 2017? Povestiti-ne despre experienta si parerea voastra in ceea ce priveste tendintele si rezultatele promovarii online. Multumim!
Leave a Comment